Veelgestelde vragen
over onze taxatietool

Ook één van de veelgestelde vragen van het berekenen van je marktwaarde verhuurde staat in taxatierapporten kan in onze taxatietool. Zo hebben we een handig schema gemaakt, waarbij er wordt gekeken of de woning wordt of is verhuurd, de huur beëindigd is of wordt verhuurd op grond van leegstandweg. Als je een andere vraag hebt, die niet is opgenomen in FAQ, mail, bel of chat ons gerust!

taXapi software

Taxapi heeft een handige en beknopte uitleg én een handige demo gemaakt voor je eerste taxatie met taXapi.

Klik hier voor de demo
Klik hier voor de uitleg

Op je tablet of mobiel ga je naar https://www.taxapi.app. Vervolgens geven we je een hint dat je taXapi kunt toevoegen aan je homescreen. Als je dit doet, wordt er een ‘app-icoon’ op je hoofdscherm toegevoegd en is de website een app geworden. Dit hoef je slechts 1 keer te doen. Updates kunnen hierdoor 24/7 plaatsvinden en je hoeft niet apart een app te downloaden vanuit de Appstore of Playstore. Natuurlijk kun je ook eenvoudig inloggen bij taXapi op je desktop.

We hebben een handige demo voor je.

Klik hier voor Apple devices

Klik hier voor Android devices.

Als je start met taXapi wijst als het goed is alles voor zich maar om het je nog gemakkelijker te maken staan op de pagina’s zogenaamde ‘uitleg icoontjes’. Wanneer je daarop klikt zie je beknopte uitleg staan van de knoppen op de pagina. Bijvoorbeeld dat je op de knop ‘nieuw’ een nieuwe taxatie kunt starten.

Wanneer je een foutmelding hebt in de app of je komt niet verder, probeer dan eerst te refreshen door ‘F5” (of ‘command+F5’ in Apple) en mogelijk werkt het dan meteen weer. Zo niet, bel, mail, app of chat ons gerust!

TaXapi is een web-based applicatie, je werkt dus eigenlijk op een webpagina. Hierdoor is het wel vereist om een internetverbinding te hebben. Even verbinding verliezen met internet is niet erg maar helemaal offline werken is niet mogelijk. Werken via een hotspot kan wel maar houdt er rekening mee dat het instabiel kan zijn. TaXapi werkt op zowel Android als Apple/iOS.

Wanneer een taxatierapport van de woning al is geaccepteerd is dit niet mogelijk, je zult dan moeten doorgaan met de gekozen software. Wanneer je deze alsnog toch met taXapi wil uitvoeren zul je bij de betreffende instantie de opdracht moeten annuleren. Wanneer je nog een keuze kan maken om de aanvraag voor een taxatie te accepteren of weigeren kun je nog wel kiezen voor uitvoering met taXapi. Je kunt dan namelijk eenvoudig weigeren en vervolgens met taXapi gaan taxeren.

Het validatie instituut hanteert een nieuwe, veilige wijze van aanleveren van de bijlagen. Hieronder vind je de toelichting en uitleg van het validatie instituut hoe je de bijlagen in het rapport kunt openen:

Toelichting:
Met ingang van 1 januari 2019 zijn alle validatie instituten verplicht om het taxatierapport in minimaal een PDF/A-1a document aan te leveren en te voorzien van een gecertificeerde handtekening (PDF Signing certificate), gescand op virussen. Hiermee zijn ontvangers van het taxatierapport, zijnde de opdrachtgever, de betrokken geldverstrekker en indien van toepassing Stichting WEW, verzekerd dat het rapport rechtstreeks van het validatie instituut komt en niet is gemanipuleerd.

Waar vind ik de bijlagen?
Om te voldoen aan de meest nieuwe en veilige PDF archief standaard zijn de bijlagen verplaatst van in het taxatierapport naar ‘Pdf bijlagen’. De bijlagen zijn te vinden als u het rapport opent in Acrobat Reader boven het rapport. Als u de pdf opent met Firefox zijn deze rechts te vinden onder de paperclip. Indien u Chrome gebruikt dient u de Chrome Extension “PDF Viewer” te installeren, u vindt de bijlages dan tevens rechts onder de paperclip.

De laatste versie van Adobe reader vindt u hier: https://get.adobe.com/reader/
De laatste versie van Chrome Extension “PDF Viewer” vindt u hier: https://chrome.google.com/webstore/detail/pdf-viewer/oemmndcbldboiebfnladdacbdfmadadm

Kosten

De kosten voor het gebruik van taXapi zijn €15,00 excl. BTW per taxatie. Dit is de prijs inclusief de koppeling met de instanties en de mogelijkheid voor facturatie via taXapi. De kosten voor het bijlagenpakket zijn €12,50. Hierin zitten de 6 verplichte bijlagen met controle op juistheid. De referentievergelijker is een losse module en kost €4,95. Het is tevens mogelijk om eigen referenties toe te voegen, waardoor je geen kosten voor de referentievergelijker hoeft te betalen.
De kosten van taXapi betaal je achteraf bij de afhandeling van het rapport. Wanneer je klant via de iDEAL betaallink de taxatiekosten betaalt aan taXapi, verrekenen wij de kosten van taXapi en keren we het betaalde bedrag binnen 48 uur aan je uit.

Nee, je hoeft niet vooraf te betalen maar pas wanneer je je taxatierapport hebt afgerond. Registreren is dus ook geheel vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Naast de kosten van taXapi heb je alleen nog de kosten die je betaalt aan het validatie instituut voor het valideren van het rapport. Dit bedraagt momenteel € 45,95. excl. BTW. Alle andere kosten die je normaal zou hebben voor de verplichte bijlagen zitten dus al in het bedrag dat je aan taXapi betaalt als je voor het bijlagenpakket hebt gekozen.

De kortingscode van taXapi geldt voor 1 taxatie, dus per taxatie kun je 1 kortingscode invoeren. Deze code registreert dan meteen het kortingsbedrag. De code kun je toevoegen op het einde van een nieuwe taxatie of je eerste taxatie, onderaan op de pagina ‘Ondertekening’. Klik hier voor een screenshot van de pagina in de taXapi app.

Je kunt sinds kort eenvoudig geld op je account toevoegen, zodat je enkel nog facturen van ons krijgt als je dit tegoed ophoogt. Dus geen inkoopfacturen meer van taXapi, behalve dan de facturen natuurlijk wanneer je saldo ophoogt. Bij afronding/na validatie gaat het rapport, indien gekozen voor betaling via notaris of per factuur, zonder vertraging direct naar de opdrachtgever. Indien voor iDeal is gekozen dient de opdrachtgever uiteraard eerst te betalen maar hier zullen de validatie- en taXapi- kosten niet langer op de factuur staan zodat je boekhouding simpeler wordt, met een scheiding tussen inkoop- en verkoopfacturen. Op dit moment kun je enkel middels iDeal je tegoed ophogen, andere mogelijkheden zoals betalen via incasso, per factuur en per creditcard voegen we z.s.m. toe.

Dit is heel gemakkelijk.

 1. Rechtsboven druk je op je initialen.
 2. Druk op ‘Mijn taxatie tegoed’.
 3. Linksonderin staat ‘Tegoed toevoegen’.
 4. Selecteer het tegoed dat bij jou past.
 5. Kies de gewenste betaalmethode en voilà!

Taxateurs

Je kunt je snel en eenvoudig binnen 5 minuten registeren bij taXapi. Je klikt op de oranje aanmeldknop en je vult je naam in het eerste veld aan de rechterkant. Door de koppeling met het NRVT register worden je gegevens automatisch opgehaald. Vervolgens voer je je aanvullende gegevens in, ga je akkoord met de voorwaarden van taXapi en met die van het validatie instituut en dan ben je klaar om te gaan taxeren met taXapi. We hebben een handige demo voor je gemaakt. Klik hier

Via een dataleverancier worden de data van huizen zoals inhoud, perceeloppervlakte etcetera geladen. Foto’s van de woningen komen via Google Maps. Van recent verkochte woningen kunnen we je, indien beschikbaar, interieurfoto’s laten zien, afkomstig van een betrouwbare databank. Dit maakt het selecteren nog gemakkelijker. Ook kunnen we binnenkort de meest recente verbouwingsgegevens en actuele maatvoering tonen zodra de koppelingen met andere databronnen gereed is.

Taxapi is een unieke tool voor taxateurs, veel meer dan een normale opname app of software om een taxatierapport uit te werken. Vooral omdat in de software van taXapi interfaces met externe partijen zoals het Kadaster, Energielabel, Bodemloket, Funderingsviewer zijn ingebouwd, worden data automatisch aangevuld en rapporten opgesteld, inclusief de wettelijke validatie met het validatie-instituut. Dit is uniek in Nederland en hebben andere opname apps niet.

 • Door de automatische koppelingen heb je geen dubbelwerk meer en hoef je vrijwel geen handmatige handelingen meer uit te voeren
 • Geen zorg meer over facturering en betaling door de betaallink met iDeal. Je klant kan gemakkelijk betalen en daarna wordt direct het taxatierapport toegestuurd. Snel en gemakkelijk.
 • Door een Track&Tracecode kan je zelf de status van je rapport volgen maar jouw klant kan dat ook.
 • Net als bij andere opname apps kun je tijdens de taxatie zelf gemakkelijk direct foto’s vanuit de smartphone laden in het rapport op de juiste plek. Ook maten doorvoeren of aanpassen en het toevoegen van verdiepingen of ruimtes van de woning.
 • Het grote verschil met andere apps is de enorme tijdswinst die zit in het slimme algoritme dat automatisch zorgt voor 30 referentie objecten. Dat bespaart dus veel uitzoektijd!
 • De kosten zijn afhankelijk per taxatie en jouw voorkeuren. Daarnaast heb je nog de kosten van het validatie instituut.
 • Gelijk aan wat je als taxateur gewend bent bij andere taxatie software, wordt het taxatierapport opgeleverd in de juiste vorm (pfd) zodat het rechtstreeks doorgestuurd kan worden naar de geldverstrekker. De geldverstrekker krijgt het dan aangeleverd op de standaard wijze zoals die dat gewend is.
 • Als NVM lid, ontvang je naast de standaard 30 referenties ook referenties vanuit Brainbay. Wanneer je lid bent van VastgoedPro, heb je naast de standaard referenties extra VIP data.
 • Tenslotte kun je als taxateur bij taXapi door de databank van tussenpersonen direct aanvragen doorkrijgen van tussenpersonen die ook werken met taXapi. Zij kunnen in taXapi rechtstreeks aanvragen aan je doorsturen van woningen waarvan zij een taxatierapport nodig hebben.

Elke gebruiker van taXapi, dus zodra je je registratie hebt afgerond in taXapi, ontvangt automatisch een zogenaamde releasenote, een bericht in de app zelf, met de nieuwe functionaliteiten of verbeteringen in de app. Ook sturen we regelmatig e-mails naar gebruikers met nieuwe updates van taXapi of we sturen een what’s app bericht. 

Als je (nog) geen registratie hebt als taxateur kun je helaas niet werken met taXapi. Je ontvangt als je je aanmeldt dan ook een bericht van ons dat registratie niet mogelijk is.

Om rapporten te kunnen laten valideren dien je eenmalig je taXapi account te koppelen aan je NWWI account in Taxatieweb. Er staat een speciale inlogcode voor je klaar in Taxatieweb welke bedoelt is voor gebruikers van taXapi.

Om dit in te stellen ga je naar je instellingen in Taxatieweb via https://login.taxatieweb.nl/user/settings
(of als je al ingelogd bent; ga rechts bovenin naar je naam en klik vervolgens op ‘instellingen’).

Op deze pagina kan je aangeven dat je de taxaties uitwerkt met taXapi. Klik op opslaan.
Vervolgens ga je naar https://login.taxatieweb.nl/organisation
(of klik linksboven op de 3 streepjes, daarna op organisatie, bedrijf).
Bij het tabblad ‘inloggegevens’ neem je de getoonde gebruikersnaam en wachtwoord over en vul je deze in bij taXapi.

Je krijgt in taXapi vanzelf een pop-up waar je op kunt klikken en deze gegevens kunt opslaan (of klik op je initialen, mijn account, taxateur gegevens en klik op het potloodje achter NWWI accountgegevens).

Alle aanvragen, ook die van tussenpersonen, worden dan automatisch in taXapi geplaatst.

Dit zijn de instructies voor het zetten van de handtekening:
1: Je kopieert de code uit de mail van NWWi
2: Open TaxatieWeb, als het goed is zie is bovenaan nieuwe taxaties en eronder “ter ondertekening”, hier moet het adres tussen staan, aan de rechterkant zie je een blauwe button “ondertekenen”
3: Klik op de button “ondertekenen”, plak de code in het handtekening veld en vink het hokje aan. Klik vervolgens op “ondertekenen”.
4: De klant ontvangt via TaXapi de e-mail en sms met de melding dat het rapport gereed is. Afhankelijk van de gekozen betaalmethode ontvangt de klant of een link naar iDeal en erna het rapport+factuur of direct indien er voor betaling via notaris of per factuur is gekozen.

Dit zijn de instructies voor het ontkoppelen van een taxatierapport:
1. Log in bij Taxatieweb
2. Klik linksboven op de drie streepjes
3. Klik op ‘tools’ en daarna op ‘ontkoppelen’
4. Zoek op het adres van de taxatie en klik deze aan
5. Er verschijnt een invoerveld ‘reden van ontkoppelen’, vul hier in waarom je het rapport wil ontkoppelen
6. Die reden kun je kopiëren, zodat je die straks bij nadere mededelingen kunt ‘plakken’
7. Klik onderin op de knop ‘ontkoppelen’
8. Ga naar de desbetreffende taxatie in taXapi en klik op de actiebutton (het witte rondje met drie puntjes, rechtsboven) en kies voor ‘ververs status NWWI’
9. Hierna kun je het rapport weer vinden onder ‘validatie’ en een en ander wijzigen. Vergeet niet de reden bij nadere mededelingen te ‘plakken’. Daarna kun je het rapport opnieuw insturen.

We hebben een handig schema voor je gemaakt zodat je kan zien hoe je de marktwaarde verhuurde staat moet berekenen!

Ja zeker. Bekijk deze taxatie-instructie, die bedoeld is voor taxateurs die in opdracht van de eigenaar van een koopwoning een taxatierapport opstellen ten behoeve van een verkoop of eventuele terugkoop met Duowonen®.

Bekijk hier de rendementsberekening

Bekijk hier de NWWI invulinstructie, onze eigen legenda maar ook allerlei andere handige handleidingen over bijvoorbeeld koopgarant. Bekijk hier

Tussenpersonen

Taxaties aanvragen bij taxateurs die werken met taXapi – Als je je registreert als tussenpersoon bij taXapi kun je gemakkelijk taxatie aanvragen doorsturen naar taxateurs die werken met taXapi. Nadat je de gegevens van de woning hebt ingevuld in een (nieuwe) taxatie aanvraag zoekt de software automatisch de taxateurs die in de regio van de woning zitten en selecteer je zelf de taxateur. Mocht er in de gekozen regio nog geen taxateur zitten die met taXapi werkt, zoekt de taXapi Zoekservice een nieuwe taxateur voor je en gaat deze taxateur met jouw aanvraag aan de slag. Hierdoor kunnen wij je een landelijk netwerk van taxateurs garanderen!

Track&Trace – Wanneer je je hebt geregistreerd als tussenpersoon kunnen wij jou een bericht sturen zodra er een opname datum is gepland. Ook ontvang je een bericht wanneer het taxatierapport klaar staat en aan je klant een betaallink wordt gestuurd om via iDEAL te betalen. Na betaling wordt het rapport direct automatisch gemaild en kan het door naar de geldverstrekker. De klant heeft dus ook een Track&Trace code om de status van het taxatierapport te volgen en heeft zo snel en gemakkelijk inzicht in wanneer wat gebeurt.

Daarnaast heeft taXapi binnenkort een adviesbox, je kunt dan gemakkelijk zien welke taxateur werkt met taXapi en je kunt rechtstreeks een klant aan een gekozen taxateur aandragen.

Taxapi heeft een handige en beknopte uitleg gemaakt voor om je als tussenpersoon te registreren bij  taXapi. Klik hier

Voor jou als financieel adviseur of tussenpersoon kan het handig zijn dat de taxateur werkt met taXapi. Je klant zal namelijk blij zijn wanneer de taxatie snel klaar is en het rapport meteen doorgestuurd kan worden naar de geldverstrekker. Met de Track&Tracecode kan je klant gemakkelijk de status van het rapport volgen en heeft zo snel en duidelijk inzicht in wanneer wat gebeurt. Op het moment dat het gevalideerde rapport klaar staat ontvangt de klant automatisch een e-mail en een sms met een betaallink (iDeal) om de factuur te betalen. Na betaling wordt het rapport direct automatisch gemaild en kan het door naar de geldverstrekker.

Klant/opdrachtgever

In taXapi kun je per taxatie een keuze maken voor de wijze van betalen (betaalmethode):

 1. De klant betaalt via iDeal de taxatiekosten incl. de kosten van taXapi en de validatiekosten. Zodra de klant betaald heeft aan taXapi verrekent taXapi de taxatiekosten van taXapi en keert binnen 48 uur het bedrag aan de taxateur uit.
 2. De klant betaalt de taxatiekosten via de notaris. TaXapi stuurt dan twee facturen naar de taxateur, een factuur voor taXapikosten (indien geen prepaid) , de tweede factuur van de taxatiekosten die de taxateur direct kan doorsturen naar de notaris ter betaling door de klant.
 3. Bij betaalmethodes kun je ook kiezen voor betaling op factuur. Dus de klant ontvangt bij gereedmelding van het rapport via de mail een factuur.
 4. Betaalmethode via voorfinanciering; De klant ontvangt het rapport zodra deze gereed is en de taxateur ontvangt de betaling van het rapport door taXapi, verrekend met de kosten van taXapi. Taxapi neemt de kosten en risico van voorfinanciering over en de klant dient vervolgens via de notaris aan taXapi te betalen. Voor deze methode wordt een extra bedrag van 17,50 in rekening gebracht aan de taxateur.
 5. TaXapi prepaid. Wanneer het rapport is gevalideerd door het NWWI en de opdrachtgever de betaling voor de taxatie heeft voldaan, wordt het rapport automatisch vrijgegeven. Wij betalen de taxateur uit binnen 2 werkdagen na voltooing van het rapport. De kosten van taXapi en voorfinanciering houden we hierbij in. Als je prepaidtegoed stort op je taXapi account heb je niet alleen een leuke korting te pakken, tevens is het gedaan met alle facturen welke je van ons krijgt. De opdrachtgever krijgt direct het rapport bij afronding zonder dat je ons eerst moet betalen. Indien de gekozen betaalmethode iDeal betreft krijgt de klant het rapport uiteraard pas na betaling. Minder handelingen, minder facturen, meer snelheid en gemak!
Als in taXapi geen gegevens van de notaris zijn ingevoerd en dus niet bekend zijn, stuurt taXapi de factuur door naar de taxateur. Dan kan de taxateur zelf de factuur doorsturen naar de notaris.
Als de notaris wel bekend is in taXapi, deze kun je gemakkelijk vinden en invoeren bij het rapport, dan kun je bij betaalmethode ook ervoor kiezen dat de factuur door de notaris betaald wordt. Deze ontvangt dan een betaallink om het rapport te betalen en wordt ook 1 week voor geplande overname van de woning eraan herinnerd om te betalen. De notaris, maar ook de taxateur en de klant, ontvangt de factuur. Indien een tussenpersoon is ingevoerd ontvangt deze ook de factuur.

De klant of opdrachtgever van de taxatie opdracht hoeft pas te betalen voor het rapport wanneer het rapport gevalideerd is door het validatie instituut. Op dat moment ontvangt de klant direct een bericht per e-mail en een sms met daarin ook een betaallink (als deze betaalmethode geselecteerd is). Na betaling wordt het taxatierapport direct verstuurd naar de klant, de taxateur en indien ingevoerd de tussenpersoon. De klant hoeft dus bij het accepteren van de opdrachtvoorwaarden niets te betalen.

Overig

Het team taXapi staat 24/7 voor je klaar. We zijn bereikbaar via chat, mail en app (mobiele nummer is 06 36491007) van maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 24.00 uur en in het weekend van 10.00 uur tot 16.00 uur. Tijdens werkdagen kun je ons ook gewoon bellen op 073 711 31 55.

Wanneer er sprake is van een storing, dan kan je dit terugvinden op de website van het NWWI. Is je probleem hiermee niet opgelost? Neem dan contact met ons op via een chatbericht. Wij kijken dit graag voor je na!