• Op vrijdag 25 juni hebben de betrokken partijen gecommuniceerd dat het nieuw model taxatierapport 2021 wordt uitgesteld tot 1 oktober.

Wij waren er helemaal klaar voor, maar we willen deze extra tijd natuurlijk wel gebruiken om onze software nog verder te optimaliseren! Zo kun jij als taxateur nóg efficiënter werken.

Per 1 oktober zal in Nederland het nieuwe model taxatierapport 2021 van kracht gaan. Het nieuws zal je ongetwijfeld hebben bereikt via de verplichte educatie, een paar summiere artikelen in de krant of middels nieuws over bureauwaarderingen.

In aanloop naar 1 oktober zal steeds duidelijker worden wat de impact gaat zijn. Hoeveel extra werk en tijd zal dit voor jou als taxateur met zich mee brengen? En niet onbelangrijk, wat betekent het voor je tarief?

Wij brengen voor jou niet alleen de wijzigingen in kaart, maar ook hoe alles straks in de praktijk zal gaan als je via taXapi werkt. De komende weken zullen wij regelmatig bloggen als er nieuws is of innovaties met je delen.

De belangrijkste wijzigingen
op een rijtje:

De bouwkundige staat inclusief eventuele herstelkosten

De wijziging met de meeste impact is de nieuwe bouwkundige opnamestaat. Nu nog een Excel-bestand van ongeveer 130 regels, straks met behulp van onze logica en een paar extra vragen grotendeels vooraf ingevuld. Wanneer onderdelen van de woning als ‘matig’ of ‘slecht’ worden gekwalificeerd, dan dien je hierbij een toelichting en herstelkosten op te geven in het rapport. Hiervoor hebben we een nieuwe methode ontwikkeld waarbij onze gewaardeerde ‘deep-learning’ machine nu ook gebreken kan herkennen op basis van foto’s die je op locatie kunt maken. Aangezien het maken van foto’s van gebreken toch al verplicht zal zijn, levert dit geen extra werk op. Wij zorgen ervoor dat na het maken van de foto je enkel nog de eenheid van het te herstellen onderdeel hoeft in te geven. Zo kunnen wij je direct een indicatie van de herstelkosten geven. Daarnaast vullen wij dagelijks onze database aan met behulp van diverse bronnen. We kijken uit naar jouw terugkoppeling over de nauwkeurigheid van deze indicaties. Deze feedback willen we namelijk gebruiken om dit model continu te blijven trainen en indexeren.

Onderbouwing marktwaarde

Onze referentievergelijker wordt op dit moment al verder uitgebreid. Indien een woning is verhuurd of gaat worden verhuurd, dan moeten er ook 3 referenties in verhuurde staat toegevoegd worden. Goede data vinden is een uitdaging, maar we zullen zorgen dat je hier per 1 oktober mee aan de slag kunt. Voor bijzonder beheer-taxaties zul je straks ook nog te koop staande woningen moeten toevoegen in de referentievergelijker. Ook dit zal dus moeten worden meegenomen. Met een nieuwkomer binnen deze branche zijn we al aan het bouwen aan een totaal nieuw concept van referenties zoeken en vergelijken, zodat je via taXapi straks veel beter de waarde van het te taxeren object kunt onderbouwen of bepalen.

Ben je benieuwd hoeveel tijd jij bespaart? Registreer je nu en ervaar hetzelf!

Hybride taxaties, bureauwaardering of bureautaxatie?

Per 1 juli is het niet meer toegestaan om een modelmatige waardering te gebruiken als onderbouwing voor het verstrekken van een hypotheek in Nederland. Dit is conform de EBA richtlijnen. Deze bepalen hoe banken in de EU hun dossiervorming rondom het verstrekken van hypotheken dienen in te richten. Woningen waarbij de aanvraag van de financiering minder is dan 90% van de marktwaarde kunnen dan mogelijk worden getaxeerd middels één van de initiatieven die zijn ontwikkeld door o.a. ING/Calcasa en de brancheverenigingen NVM, Vastgoedpro en VBO i.s.m. NWWI. Ook het NRVT heeft een eigen model ontwikkeld. Aangezien taXapi er is voor de taxateur zullen we, indien mogelijk, zorgen voor een passende ondersteuning van het taxeren van deze modellen. Tot op heden is de bureauwaardering het enige model waarvan de workflow en de technische inrichting bekend zijn en dit gaan wij dan ook ondersteunen.

Begrijpelijk en leesbaar

Het rapport wordt voor iedereen begrijpelijk en leesbaar en op sommige onderdelen zelfs uitgebreider. We komen hier in een aparte blog nog op terug, zodat we jou op tijd klaar kunnen stomen voor het nieuwe rapport!

Wil je het gemak van de automatische referenties nu al ervaren? Registreer je dan nu bij taXapi!

Duurzaamheid

Er is nog een paragraaf over duurzaamheid in de maak die ieder moment definitief kan worden. We wachten in spanning af hoe deze eruit komt te zien. We weten al wel dat deze niet wordt meegenomen in het nieuwe modelrapport. Wel hebben we inmiddels onze eigen visie hierop losgelaten. Ook zijn een paar onderdelen gebouwd die we kunnen toevoegen indien gewenst. Dit onderdeel verdient en krijgt onze aandacht wederom als er meer bekend is.

Klik hier om ons te volgen zodat je op de hoogte blijft rondom het nieuwe rapport en over wat taXapi voor jou kan betekenen.

Bestaande gebruikers hebben deze voordelen al mogen ervaren, hun ervaringen kun je hier uitgebreid lezen.

Blijf op de hoogte
met onze
maandelijkse
nieuwsbrief