Ongelooflijk maar waar: de huizenprijzen zullen naar verwachting de komende tijd nog verder stijgen. De hypotheekrente is op het moment zo laag, dat we hier niet omheen kunnen.
Als we kijken naar het laatste kwartaal van 2021, dan is er een prijsstijging van ruim 20% vergeleken met het jaar ervoor. Niet alleen bestaande woningen zijn er flink duurder op geworden, ook nieuwbouwwoningen kosten al snel zo’n 14% meer vergeleken met het jaar ervoor. Daarnaast blijft de bouw van deze nieuwbouwwoningen ook enorm achter op wat er aan het begin van 2021 beoogd was. Dit is een van de vele redenen waardoor er nauwelijks woningen te koop staan. Uit cijfers van het NVM blijkt dan ook dat er in het laatste kwartaal van 2021 zo’n 23% minder woningen zijn verkocht ten opzichte van het laatste kwartaal van 2020.
Uit alle hoeken horen ook wij verhalen over hoe jongeren moeilijk aan een huis komen doordat zij teveel moeten overbieden, over hoe onmogelijk het voor ouderen is om een kleinere woning of een appartement te vinden en over hoe overige consumenten niets nieuws kunnen vinden. We hebben te maken met een sneeuwbaleffect. Consumenten willen eerst een nieuwe woning hebben gevonden, voordat zij hun eigen huis te koop zetten. Aangezien er historisch weinig woningen te koop staan, is het voor hen vaak niet mogelijk om te verhuizen. Hierdoor komen er ook weinig nieuwe woningen beschikbaar voor andere consumenten. Woningen die wel te koop staan, worden gemiddeld binnen 23 dagen verkocht, waardoor er niet alleen snel beslist moet worden, maar waardoor consumenten zich ook gedwongen voelen om te overbieden. Hierdoor is een prijsdaling voorlopig nog niet in zicht.
Natuurlijk willen we ook allemaal vooruit kijken. Niet alleen naar wat ons dit jaar staat te wachten, maar ook naar wat er de komende jaren op ons afkomt. Naar verwachting zullen ook dit jaar de huizenprijzen nog verder stijgen en de woningverkopen nog verder dalen. Ook de hypotheekrente zal laag blijven, dus verandering komt nog niet aan bod. Wel zal de stijging op langere termijn afvlakken en hopelijk zal er dan over een paar jaar weer een daling in zicht zijn. Afwachten is echter geen optie, dus ook de overheid zal actie moeten ondernemen. Hoe is nog maar de vraag. De jaarlijkse ambitie is opgeschroefd naar 100 000 nieuwe woningen per jaar, maar de capaciteit vertelt ons wat anders. Het nieuwe kabinet gaf ons een Minister van Wonen, Hugo de Jonge, maar hoe hij voor verandering gaat zorgen blijft ons voorlopig nog onduidelijk.
Is er dan ook een positief gevolg? Ja, dat is er zeker. Het aantal hypotheekaanvragen is gestegen tot een record. We hebben allen bijna dagelijks contact met hypotheekadviseurs en zij hebben het enorm druk. Oversluiten en verbouwen zijn begrippen die ons om de oren vliegen. Niet alleen van hen wordt in deze tijd veel om hun expertise gevraagd, maar gelukkig hebben taxateurs hierdoor over het algemeen ook niets te klagen als het gaat om werkverschaffing. Taxatieopdrachten blijven voorlopig wel binnenstromen, waardoor we ons hier niet druk over hoeven te maken. En werk je met taXapi? Dan bespaar je dusdanig tijd dat die extra taxaties prima te doen zijn en je ook nog tijd voor jezelf overhoudt. 😉 Start daarom nu nog met modern taxeren, zodat je het maximale uit jouw kostbare tijd haalt. Wij komen namelijk nog met een heleboel nieuwe features de komende tijd, dus tot snel!
Bronnen: NVM, Financieel Dagblad, ABN Amro