Nieuwe kansen voor duurhuurders
In 2019 is BLG Wonen een pilot gestart voor duurhuurders, waarbij slechts 6 van de 1500 geïnteresseerden uiteindelijk over zijn gegaan tot een koopwoning. Nu wordt er gestart met een nieuwe proef voor deze doelgroep. Duurhuurders betalen namelijk veel meer huur dan dat zij zouden betalen aan hypotheeklasten voor een vergelijkbare koopwoning. Wat gaat er dan veranderen ten opzichte van 2019? Niet alleen BLG Wonen zal nu deelnemen, maar ook Aegon, Florius en ING ondersteunen de proef. Aangezien zij samen een groter marktaandeel bezitten, wordt er verwacht dat de vraag vanuit duurhuurders zal stijgen en dat hier ook effectief mee omgegaan wordt. In samenwerking met NHG en Vereniging Eigen Huis is het dus het doel om huurders met hoge woonlasten aan een koopwoning te helpen. Ook voor starters wordt het een stuk interessanter nu NHG deelneemt, aangezien zij bij NHG sowieso minder hypotheekrente betalen.
Wie zijn deze duurhuurders?
Ongeveer 350 000 huishoudens in Nederland worden gezien als duurhuurders. Zij besteden namelijk meer dan een derde van hun nettoloon aan vaste woonlasten. Dit geeft ook meteen aan hoe relevant het probleem is binnen onze samenleving. Duurhuurders komen in aanmerking voor koopwoningen tot de NHG-grens van 355 000 euro. Je zou je kunnen afvragen waarom zij zoveel geld neertellen voor een huurwoning, maar vaak hebben zij weinig keuze. Er wordt te veel verdiend voor een sociale huurwoning, maar door harde leeneisen komen ze niet in aanmerking voor een koopwoning. Eigenlijk is het in verschillende situaties gek dat je wel voor veel geld een woning kunt huren, maar geen woning kunt kopen waarbij je woonlasten een stuk lager zijn. Om in aanmerking te komen moet je als huurder aantonen dat je voor een periode van minimaal drie jaar maandelijks op tijd de huur betaalt en geen schulden hebt opgebouwd. Uiteindelijk zullen er in twee jaar tijd maximaal 1000 hypotheken worden verstrekt op deze manier. Het is geen oplossing voor het woningtekort, maar het is een begin om de problematiek voor huurders aan te pakken.
Mogelijkheden voor starters
Niet alleen duurhuurders zijn momenteel onderwerp van gesprek. Het CDA pleit namelijk voor meer mogelijkheden voor starters met een studieschuld. Het idee is dat gemeenten (vrijwillig) garant kunnen staan voor starters met een studieschuld wanneer zij een huis kopen. Op dit moment hoor je veelal dat ouders of andere familieleden garant staan, maar niet iedereen heeft het geluk om dit te kunnen bieden. Daarom wil het CDA dat er ook mogelijkheden komen vanuit de gemeenten voor starters zonder deze geluksfactor. Hierdoor wordt het mogelijk om tienduizenden euro’s meer te lenen, wat een eerlijkere kans op de woningmarkt biedt. Zo worden jongeren minder snel uitgesloten bij de koop van een woning, want er is voor hen al enorm weinig aanbod.
Bovenstaande mogelijkheden zijn wellicht een stap in de goede richting voor meer balans in de woningmarkt.
Ook taxateurs zullen hierdoor mogelijk de komende tijd te maken krijgen met dit soort situaties, wat enige verandering met zich mee zou kunnen brengen. Gelukkig zijn zij inmiddels wel gewend aan de nodige veranderingen. 😉 Wie weet krijgen taxateurs de komende tijd dus te maken met nieuwe doelgroepen binnen hun vakgebied.
Bron: RTL Nieuws