Vanaf 1 juli 2021 gaan we met het nieuwe model taxatierapport werken. De taxatiebranche en geldverstrekkers willen hiermee de kwaliteit van de taxatierapporten verhogen en de leesbaarheid voor de consument verbeteren. Op sommige onderdelen wordt het rapport dus uitgebreider en ook komen er extra onderdelen bij. Naast het hoofdstuk over verduurzaming en een uitgebreide bouwkundige opnamestaat komt er bijvoorbeeld ook meer aandacht voor de onderbouwing van de marktwaarde. De afzonderlijke modellen ‘transactie woonruimte individueel’ en ‘bijzonder beheer’ komen te vervallen, deze taxaties kunnen straks ook uitgewerkt worden in het nieuwe model van 2021.
Wat betekent dit voor de taxateur?
De introductie van het nieuwe model betekent dat alle taxateurs een scholingstraject moeten doorlopen om onder andere de kennis over duurzaamheid te verbreden en om de gevraagde onderhoudssituaties en gebreken te kunnen herkennen en benoemen. Het bijbehorende examen moet met een ruime voldoende worden afgesloten. Veel taxateurs zijn nog wat huiverig voor het nieuwe rapport. Of dat terecht is? Wij denken van niet.
Wat gaat TaXapi doen?
De vrees bij taxateurs voor het nieuwe rapport komt vooral door de verwachtte extra tijd die er mee gepaard lijkt te gaan. Wij van taXapi zijn al sinds december samen met onze app-bouwers bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe rapport-model. Zo hebben we nu al slimme oplossingen klaar staan zodat we straks het meerwerk tot een minimum kunnen beperken. Het is onze ambitie om de verwachte anderhalf uur extra werk terug te brengen naar maximaal vijftien minuten. Veel van de nieuwe onderdelen zijn namelijk uitstekend te automatiseren en daar zijn wij expert in!
Denk hierbij aan bouwkundige opnamestaat, dit excel-bestand van ongeveer 130 regels kunnen wij grotendeels vooraf invullen op basis van de bouwperiode en een paar korte vragen. Wanneer een bouwkundig onderdeel als ‘matig’ of ‘slecht’ wordt gekwalificeerd is het verplicht om de herstelkosten te noemen. Wij hebben een koppeling met een goedgekeurde bron voor deze kosten, dus je hoeft alleen het aantal vierkante meters of strekkende meters van het te vervangen onderdeel in te vullen en wij doen de rest. Ook zijn we onze foto-herkenningssoftware aan het trainen in het herkennen van bouwgebreken, net zoals we dat nu doen bij de interieurfoto’s.
Het nieuwe energielabel zorgt ook voor extra vragen over de energetische gegevens van de woning, al deze gegevens kunnen we digitaal uitlezen en vooraf voor de taxateur invullen. Tot slot is er nog een extra bijlage met de naam ‘Opnamestaat Energie’ deze bijlage moet nog vormgegeven worden door de betrokken partijen, de inhoud is bij ons dus ook nog onbekend. Het kan zo maar zijn dat deze bijlage nog niet direct verplicht wordt, of dat de ingangsdatum wordt uitgesteld.
Wat betekent dit voor de consument?
De consument ervaart met name een betere leesbaarheid, het hele taxatierapport is herschreven in jip-en-janneke-taal en het normblad wat nu nog een bijlage is, is verweven in het nieuwe rapport, bij iedere vraag staat dus een korte uitleg. Ook krijgt de consument meer inzicht in de bijkomende kosten op het gebied van verduurzaming, herstel van onderhoudsachterstand, eventuele funderingsproblemen en overige bouwkundige gebreken van de woning.
Wat betekent dit voor de tussenpersoon?
Voor tussenpersonen verandert er niet veel maar wel kan de indicatie van de bijkomende kosten voor bijvoorbeeld verduurzaming ook voor een tussenpersoon interessant zijn. Zo kan er bij het verstrekken van de hypotheek nagegaan worden welke investeringen eventueel nog interessant zijn. Tussenpersonen zullen wel vaker taxatierapporten moeten aanvragen, want bij het oversluiten of aanpassen van een hypotheek moet vanaf juli 2021 ook altijd een nieuw taxatierapport worden overhandigd.
Blijf ons volgen
Taxapi bestaat om de taxateur te ontzorgen en te ondersteunen in het hele taxatieproces, taxeren gaat hierdoor sneller, beter en op een moderne manier. Dat doen we door middel van data en slimme techniek. Dit zorgt met het huidige model al voor een efficiënte manier van werken, maar met het oog op het nieuwe rapport is het misschien wel onmisbaar. Ons doel blijft het ontzorgen van de taxateur en we zijn ook op alle toekomstige wijzigingen voorbereid.