Handige tips en informatie model 2021
Wijzigingen invulinstructie:
Foto’s van gebreken en onderhoudsachterstand
Delen van de woning die onderhoud nodig hebben of gerepareerd moeten worden en daardoor ‘Matig’ of ‘Slecht’ scoren, worden door taxateur gefotografeerd en in de fotobijlage van het taxatierapport opgenomen.
Foto’s:
NRVT heeft aangegeven dat alle taxatierapporten foto’s dienen te bevatten van het vooraanzicht, het straatbeeld, de achtergevel, de tuin, de badkamer, de keuken, de woonkamer, de slaapkamers, het toilet, de bergzolder, de garage/berging, de technische ruimte (waaronder de c.v.-ketel) en de meterkast (voor zover deze ruimten en elementen aanwezig en fotografeerbaar zijn).
Bouwkundig rapport:
Het bouwkundig rapport dient minimaal te worden opgemaakt overeenkomstig het Model-Bouwkundig Rapport Nationale Hypotheek Garantie. Zie bijlage 5 van de NHG Voorwaarden en Normen (2021-2).
Uitdrukkelijk wordt met een bouwkundig rapport niet bedoeld een ‘bouwkundige keuring light’, een ‘taxatiekeuring’ of een ‘bouwkundige taxatie’ waarbij een externe partij de bouwkundige opnamestaat voor de taxateur opneemt, beperkte inspectie doet en een beperkte kostenopgave hierin verwerkt.
Bijlage Plausibiliteitsverklaring:
Voor woningtaxateurs die niet hebben voldaan aan de vereisten van het scholingstraject, dient een plausibiliteitsverklaring van een taxateur die het scholingstraject wel succesvol heeft afgerond te worden toegevoegd als bijlage bij het taxatierapport. Deze plausibiliteitsverklaring dient reeds bij de 1e gereedmelding als bijlage te zijn toegevoegd. Bij het ontbreken daarvan kan het rapport niet in behandeling worden genomen en zal het rapport komen te vervallen.
Na eventuele aanpassingen in het rapport als gevolg van verbetervoorstellen dient een nieuwe plausibiliteitsverklaring te worden toegevoegd waarin wordt aangegeven dat ook de plausibiliserend taxateur akkoord gaat met de aangebrachte wijzigingen.
Je kan de plausibiliteitsverklaring die het NRVT heeft opgesteld vinden via: NRVT voorbeeld Plausibiliteitsverklaring.
J.2. Asbest:
Bij het antwoord ‘nee’ op de vraag Denk ik dat er asbest aanwezig is? is de mogelijkheid een (facultatief) <toelichtingsveld> te vullen.
Bij L.1 aanvulling op gebruik verkoopdatum:
Bij het gebruik van de ‘verkoopdatum’ dienen alle ontbindende voorwaarden te zijn verstreken.
Tenaamstelling bijlagen:
In het nieuwe rapport is de tenaamstelling van een aantal bijlagen aangepast. Waaronder de ‘eigendomsinformatie’ nu ‘Informatie over de eigendom van de woning’. Zie de nieuwe tenaamstelling in de invulinstructie model 2021
Houd rekening met deze nieuwe tenaamstellingen als je de naam van de bijlage toevoegt.
Kopiëren rapportgegevens:
Er komt binnenkort een kopieerfunctie binnen het model woonruimte 2021 voor het hele rapport, echter is dit niet mogelijk van model 2018 (16) naar model 2021.
Het is met ingang van het nieuwe rapportmodel (01-10-2021) nog niet mogelijk de referentievergelijker of een referentieobject te kopiëren.
Daarnaast is het niet mogelijk jouw reeds ingevoerde gegevens op te halen uit het rapport bij de referentievergelijker.
Graag wijzen wij je erop dat ‘eigen’ standaard teksten niet te gebruiken zijn in model 2021. De reden hiervoor betreft dat deze ‘macro’s worden aangepast naar de ‘schrijfstijl’ van het nieuwe taxatierapport.
Invullen bouwkundige opnamestaat:
De bouwkundige opnamestaat moet in een aantal specifieke gevallen worden ingevuld:
Je gaat naar het taxatierapport toe en treft bovenin de knop ‘Bouwkundige staat’ aan. Wanneer je deze opent tref je 8 tabbladen aan die ingevuld moeten worden.
Aandachtspunten:
1. Als je een onderdeel niet heeft ingevuld of het betreffende onderdeel wijkt af van eerdere beantwoording, dan verschijnt een controleverslagmelding hierover. Pas het betreffende onderdeel aan totdat er geen controleverslagmeldingen meer zijn.
2. Als er sprake is van de conditie ‘matig’ of ‘slecht’ dan moet je tenminste 1 foto maken van het betreffende onderdeel. Je kan de foto(s) toevoegen in bijlage P/Q onder vermelding van welk onderdeel het gebrek betrekking heeft.
3. Als er sprake is van een appartementsrecht moet bij de verdeling van de kosten worden aangegeven of deze door de eigenaar dan wel door de VVE worden toebedeeld. Als sprake is dat de VVE de kosten moet betalen kan je hier geen kosten invullen. De bouwkundige opnamestaat gaat namelijk alleen uit van kosten voor de eigenaar.
4. De opgegeven kosten worden opgeteld en in een overzicht bij punt 8 weergegeven. Deze kosten worden automatisch gesplitst in ‘kosten vanaf’ en ‘kosten tot’ zodat deze kosten in het taxatierapport als een bandbreedte worden weergegeven.
5. Op basis van de eerder opgegeven condities van de afzonderlijke onderdelen dien je als taxateur ook bij het overzicht de totaalconditie van het betreffende onderdeel te vermelden. Hierbij is het belangrijk dat als meerdere condities moeten samengevoegd deze door je ‘gewogen’ moeten worden.
Welke brondata wordt opgehaald:
Het ophalen van data bij de bron door het NWWI is voor zowel jou als het NWWI efficiënter en minder foutgevoelig. In dat kader bieden wij de volgende bijlagen als aanvullende dienstverlening:
1. Bodeminformatie
Het NWWI heeft een koppeling gebouwd met Nazca IT Solutions waardoor het mogelijk is om in nagenoeg 100% van de gemeenten en provincies de benodigde informatie op te halen, het rapport met deze informatie te vullen en de verplichte bijlage toe te voegen aan het rapport.
Let op: Deze dienstverlening is uiterlijk 15 oktober beschikbaar.
2. Kadastrale informatie
Zowel de Kadastrale kaart, de eigendomsinformatie en binnenkort ook het eigendomsbewijs worden geautomatiseerd opgehaald en toegevoegd aan het rapport
3. Bestemmings-/omgevingsplankaart
De bestemming en bestemmingsplanregels worden geleverd, gedeeltelijk in het rapport ingevuld en als bijlage toegevoegd.
Deze vorm van dienstverlening wordt tegen kostprijs door het NWWI aan jou door geleverd en zorgt voor een aanzienlijke tijdsbesparing. Je kan deze vorm van dienstverlening, indien gewenst, in Taxatieweb bij instellingen aanvinken en vervolgens wordt dan na de voortgangsmelding de externe bronnen geraadpleegd en de betreffende informatie opgehaald.
Op welke wijze roepen wij deze brondata aan ?
Met de introductie op 1 oktober van het nieuwe taxatierapport woonruimte model 2021 doet een bredere inzet van brondata haar intrede. Op welke wijze worden deze brondocumenten toegevoegd.
Bij het taxatierapport woonruimte 2021 hebben we te maken met verschillende situaties, namelijk:
1.Het funderingsrisicorapport van Fundermaps (KCAF)
Dit betreft een verplichte bijlage die altijd wordt opgehaald door NWWI en automatisch als PDF bijlage wordt toegevoegd aan het rapport. Als KCAF geen informatie beschikbaar heeft van het betreffende pand wordt dit zichtbaar in de PDF.
2. Extra dienstverlening
Dit betreft zaken zoals, bestemming (omgevingsplankaart en bestemmingsregels), kadastrale kaart, eigendomsinformatie, eigendomsbewijs en bodeminformatie. Hier is sprake van een keuzemogelijkheid, want als taxateur kan je zelf in Taxatieweb bepalen of je hier gebruik van wenst te maken. De informatie uit deze documenten worden ingevuld in het taxatierapport en indien van toepassing als bijlage toegevoegd. Deze informatie wordt opgehaald op het moment dat je een voortgangsmelding doet.
3. Modelwaarden
Het opvragen van de modelwaarden is niet gewijzigd en deze kunnen pas worden opgevraagd nadat alle velden zijn gefixeerd.
Je kan van onze onder punt 2 genoemde extra dienstverlening kiezen uit twee manieren.
In Taxatieweb bij Profiel – Mijn instellingen is een keus voor één van onderstaande opties mogelijk. Daar kan je ook selecteren welke brondata je wenst te ontvangen.
1. Brondata automatisch bestellen? Na de voorgangsmelding kan je hier de keuze maken: ja/nee
2. Brondata handmatig toevoegen? De brondata pas toe laten voegen als je die hebt aangevinkt in de pop-up, die verschijnt nadat je de voortgangsmelding heeft gedaan. Op deze wijze heb je dan meer controle over het toevoegen. Na de voorgangsmelding zal er een pop-up zichtbaar zijn waar je de brondata handmatig kunt bestellen. Je kan hier de keuze maken: ja/nee
Als je de 1e keuze heb gemaakt, ontvang je automatisch de gewenste documenten, maar behoudt hierop volledig de controle.
Vulling g2a grondgebondenperceel & g2b appartementsrecht:
1. De vulling van de kadastrale gegevens heeft het NWWI als volgt verdeeld:
Op het 1e tabblad vul je de kadastrale gegevens in
Op het 2e tabblad vul je bij appartementen de gegevens in van de VVE.
Bij grondgebonden woningen vermeld je op het 2e tabblad de eigendomssituatie. Bij appartementen is dit het 3e tabblad.
Op het 3e tabblad kan je overige informatie over de eigendom kwijt. Bij appartementen is dit het 4e tabblad.
Het 5e en 6e tabblad gaan over de (eigendoms)gegevens van het complex.
Het tabblad met de eigendomsrechten biedt de mogelijkheid om 1 of meerdere rechten in te vullen. Relevante vragen die verplicht zijn worden getoond en sommige vragen verschijnen uitsluitend bij bepaalde antwoorden.
In het controleverslag helpen wij jou om dit hoofdstuk correct in te vullen.
Er is de mogelijkheid om bij appartementen de gegevens van het betreffende appartementsrecht te kopiëren naar het complex.
Bron: nieuwsbrief “Handige tips en informatie model 2021” validatie update NRVT 1 oktober 2021